breville toaster oven problems

Breville Toaster Oven Problems And Fixes or Solution {TroubleShooting}

Disclosure: This post may contain affiliate links and as an amazon associate, we may earn commission if you click a link and purchase something that we recommended. Read more about affiliate disclosure here.

Breville toaster oven problems and their fixes or solutions – Are you facing issues while using Breville toaster oven and looking for a solution? If yes, then you are at the right place because, in this article, we are going to talk about every possible problem or issue that you may encounter while using Breville toaster ovens and a quick solution of the problem.

Breville is the kitchen appliance brand that delivers innovation based on consumer insights, empowering people’s potential to do things more impressively or easily than they’d thought possible in their own kitchen. This is an Australian company founded in 1932 and this company is known for its amazing home appliances, blenders, coffee machines, toasters, kettles, microwaves, convection toaster ovens and regular toaster ovens. [Source]

When it comes to toaster ovens, Breville is one of the most popular brand among customers because of its highly powerful and reliable toaster ovens equipped with the latest technology. Well, there is no doubt that Breville smart ovens can make your cooking life easy and happier but sometimes, the advanced features may cause some issues to you. So, we have found all the possible issues that you can face and shared the solution so that you can solve the problem quickly.

Now, we are going to share the most common Breville smart oven problems that you may face and give you a solution to solve the problem quickly.

Breville Toaster Oven Problems & Its Fix or Solution (Troubleshooting):

These are very common problems and can be solved easily but there are some issues that require help from experts. Firstly, we are going to share common issues that can be solved easily and after that, we are going to share issues for which you need to contact Breville customer support.

Problem 1: Oven will not switch “ON” or why my toaster oven is not switching on?

Solution:

  1. Sometimes, we make a very silly mistake i.e. we forgot to insert the power plug in the outlet.
  2. Try inserting the power plug in a different outlet.
  3. You can also try to reset the circuit breaker.

Check this video for more information:


Problem 2: How to get LCD default settings back?

Solution: Well, Breville smart ovens are programmed in such a way that it remembers your last settings of each cooking function. If you want to get your LCD default settings back, you need to remove the power plug from the power outlet and reinsert the plug again after 5 seconds. Boom! you will get your Breville default LCD settings back.

Check this video for more information:


Problem 3: Why my LCD display light has gone out?

Solution: This happens when your toaster oven goes into standby mode. The toaster oven goes to standby mode if it is not used for more than 10 minutes. In standby mode, the LCD screen will cease to illuminate, however, all function options will still be visible.

So, in order to reuse your oven, you need to press “START/CANCEL” button or turn any dialer button.

Check this video for more information:


Problem 4: Why the pizza does not cook evenly?

Solution: The problem arises when you try to cook a large pizza in a compact oven. In order to solve this problem, you need to open the oven door halfway through the cooking time and rotate the pizza 180 degrees for more even darkness and it will take care of the problem.

Check this video for more information:


Problem 5: Why Magnetic Auto-Rack Eject comes out too far when I open the door?

Solution: The problem arises when you open the door very fast. It is always recommended to open the oven door slowly and in a controlled manner.

Check this video for more information:


Problem 6: Why I cannot select the FROZEN FOODS button?

Solution: You can select the frozen foods button only in specific cooking functions i.e. toast, bagel, pizza and cookies.

Check this video for more information:


Problem 7: Why the water is dripping onto the counter from under the door of Breville oven?

Solution: You don’t need to worry as this is normal. The condensation created from high moisture content foods such as frozen breads will run down the inside of the door and can drip onto the counter.

Check this video for more information:


Problem 8: Why the steam is coming out from the top of the oven door?

Solution: This is also a normal condition and you don’t need to worry about anything. The stream comes out from the top of the oven door because the door is vented to release steam created from high-moisture content foods.

Check this video for more information:


Problem 9: Why the heating elements appear to be pulsing?

Solution: The heat inside the toaster oven is controlled by pulsing the power in heating element through smart element IQ technology. This is a normal situation and you don’t need to worry about anything.

Check this video for more information:


Problem 10: Why temperature reading on the LCD screen doesn’t match the temperature measured inside the oven?

Solution: The smart ovens by Breville are programmed in such a way that the preheat sound alerts at 75% of the target temperature. So, the temperature displayed on the LCD screen will not match the temperature inside the oven.


The above issues are very common issues that are faced by many users and people can fix these issues on their own but there are some problems for which you need help from experts. So, if you find the following issues in your toaster oven then stop using the toaster oven and call Breville customer support for a quick solution.

Why Breville Smart Oven LCD is displaying E01/ E02/ E03/ E04/ E05 Errors?

Breville LCD Display Errors Solution
The LCD screen displays “E01” error This is a non-resettable issue. Remove the power plug from the outlet immediately and call Breville customer support.
The LCD screen displays “E02” error This is a non-resettable issue. Remove the power plug from the outlet immediately and call Breville customer support.
The LCD screen displays “E03” error This issue arises when the oven temperature is above the set maximum limit. Remove the power plug from the outlet and let the oven cool down for 15-20 minutes and plugs the power plug-in outlet. If the issue still arises then call Breville customer support.
The LCD screen displays “E04” error This issue arises when the room temperature is
below the set minimum limit. You need to relocate the toaster oven to a warmer area.
The LCD screen displays “E05” error This is a non-resettable issue. Remove the power plug from the outlet immediately and call Breville customer support.

These solutions can be used on all toaster oven models launched by Breville i.e. BOV900BSS, BOV845BSS, BOV800XL, BOV650XL, BOV450Xl etc.

Conclusion:

So, these are the Breville toaster oven problems that are very common and can be solved easily. If you are facing any other problem and want a solution for it then please comment down your problem. We will try our best to help you out as soon as possible.

Share this article with your friends and family.

Leave a Comment